Slim sturen naar topniveau in sales

En maak van 2019 een topjaar
Op topniveau blijven presteren is uit een ander vaatje tappen. Uiteraard heb je kennis van je vak-vaardigheden en op topniveau heb je ook kennis, kracht en kwaliteit nodig met mentaal-emotionele vaardigheden. En dat is veel meer dan focus en doorzettingsvermogen. Daarom heb ik het zon-pakket samengesteld dat bestaat uit 6 aspecten die toepasbaar zijn voor structureel resultaat op hoog niveau, waar dan ook.
Goed en succesvol leiderschap begint met een basiskennis. Dat betekent gezonde energie om elke dag te overwinnen in plaats van overleven, een goede mindset die openstaat om te leren in plaats van statisch of gefixeerd op datgeen wat jij weet. En gerichte communicatie om in elke situatie zowel jezelf als je team te inspireren voor de juiste acties en samenwerking.

Het verschil tussen sport en organisaties is dat in de sport gedrag direct zichtbaar is en je er op aangesproken wordt door je teamgenoten of coach. In organisaties is het gedrag minder direct zichtbaar tenzij je goed waarneemt. Met het zon-pakket Slim sturen naar topniveau in sales, breng je jezelf, het management team en het sales team naar een hoog niveau met vertrouwen, verantwoordelijkheid en versterking.
De dagelijkse vraag die jij jezelf als directeur, manager of leider stelt is wat je doel is, hoe je dit wilt bereiken en binnen welk termijn. Wat zijn vandaag je werkzaamheden die bijdragen aan het realiseren van je grotere doel. Helaas komt het nog steeds voor dat deze antwoorden er niet simpel en snel uitrollen waardoor je dagelijks te vrijblijvend of ad hoc bezig bent. Je handelt tenminste met aandacht als je echt iets belangrijk vindt.

Wil je dagelijks topprestaties leveren of verwacht je dit van je management team en sales team, dan zal je moeten werken aan de 20/80 regel. Dit is 20% vakkennis en 80% mentaal-emotionele vaardigheden. Vakkennis is de basis om je werk goed te blijven doen. Wanneer je op topniveau wilt presteren en daar wilt blijven dan is mentaal-emotionele kennis, kracht en kwaliteit zeer belangrijk. Dat betekent met lef en loslaten blijven groeien en boven het maaiveld uitkomen.
Slim sturen naar topniveau bestaat uit de basis met kennis van gezonde energie, goede mindset en gerichte communicatie. Het vervolg is kracht met inzicht in patroongedrag en invloed met omdenken, voelen en doen. Voor kwaliteit op topniveau met de 6 interacties uit de topsport met nieuw prestatiegedrag. Om uit alle vaatjes te kunnen tappen voor weer resultaat. Neem sport als metafoor.

Het zon-pakket


Het zon-pakket bestaat uit de 3 onderdelen Kennis, Kracht en Kwaliteit met aspecten die los staan van elkaar, aanvullend zijn en elkaar in verschillende combinaties ondersteunen.

Kennis van Gezonde Energie



Gezonde energie is fit en flexibel zijn om dagelijks te overwinnen in plaats van te overleven.. Onze darmen zijn veel belangrijker dan we ooit gedacht hadden. Het zijn onze tweede hersenen en ze communiceren ook met onze hoofd hersenen. We hebben verschillende darmhormonen die bij iedereen weer een andere samenstelling hebben. Dit verklaart ook hoe je in je vel zit letterlijk en figuurlijk. Het is een heel boeiende materie waar ik mij sinds 2017 intensief mee bezig houdt en met verbluffende resultaten. Gezonde energie haal je uit energierijk voedsel zonder etiket zoals verse groente, fruit vis en noten. En hopelijk weet iedereen inmiddels dat er ook boosdoeners zijn zoals suiker, gluten en lactose. Hier wil ik kort bij stilstaan zodat je weet wat dit met je lichaam doet.

Over de eerste boosdoener suiker, is inmiddels zoveel geschreven dus dat moet nu duidelijk zijn. Ook smoothies die je koopt in de winkel bevatten suiker en zijn niet goed en ook niet lekker. Dat laatste weet je als je zelf verse smoothies hebt gemaakt. Ook light producten hebben nep fabriekssuiker voor de smaak anders zou niemand het product kopen. Onze hersenen registreren deze suiker ook en er wordt insuline vrijgemaakt voor niets met ook kans op nare gevolgen als diabetes. Dus laat je niet in de luren leggen door nep light producten. Elke ochtend bij het wakker worden is lauw water met citroen het beste om de dag mee te beginnen. Citroen reinigt en breekt vetten af. Zelf doe ik voor het slapen gaan koud water in een fles met citroenschijfjes erin om deze de volgende ochtend direct te drinken.
De tweede boosdoener is gluten en steeds meer mensen ervaren een glutenallergie of intolerantie. Een allergie wil zeggen dat je direct na het eten van gluten de gevolgen ervaart met bijvoorbeeld uitslag, buikpijn of diarree of stagnaties van het een of ander. Intolerantie ervaar je uren later met vage klachten. Gluten zit in de granen tarwe en gerst. De oermens at geen granen en was sterk en krachtig dus dat zegt al iets. Brood, roggebrood, koek, cake, gebak en ook ingedikte pot- en blikproducten uit de supermarkt bevatten gluten. Klachten zijn moeheid, buikpijn, maagpijn, duizeligheid of zeer wisselende stoelgang. Beperk gluten zoveel mogelijk als voorzorg of vermijd het helemaal.

De derde boosdoener is lactose of melksuiker en zit in zuivelproducten. Ook hiervan kun je vroeg of later darm- en maagklachten krijgen. Probiotico nemen is alleen goed als je darmflora in balans zijn of een klein beetje uit balans. Een goede darmflora is altijd in balans met goede en slechte bacteriën. Wanneer je een teveel hebt van een van beiden dan is je darmflora uit balans. En dat is het geval bij meer dan 80% van de mensen zonder dat ze er weet van hebben. Men ervaart alleen vage klachten en denkt dat de boosdoener druk, stress of slaaptekort is. Het is het allerbeste om jezelf preventief te verzorgen met prebiotica en dat zit in producten met vezels zoals groente, fruit en noten.
Eet suiker, gluten en lactose met mate of helemaal niet. Elke dag fruit is prima maar weet welke want er is ook fruit dat veel suiker of fructose bevat zoals meloen en druiven. Veel diverse soorten groenten is het beste waarvan avocado, broccoli, bonen, spinazie, paprika en selderij tot de top behoren. Maak je eten kleurrijk en gezellig met noten of eet elke dag een handvol noten. En wanneer je minder dol bent op groente zijn smoothies een optie met één stuk fruit zoals een banaan voor de smaak. Toevoeging van zaden zoals chia en lijnzaad is altijd goed voor de stoelgang.

Wij mensen hebben ook een startmotor en draaiende motor. De startmotor zijn de bougies van je lichaam en zitten in mineralen dat je haalt uit veel soorten groente. De keizer onder de groente is avocado en koningen zijn bleekselderij, prei, spinazie en bonen. Je draaiende motor blijft op gang met structureel voldoende vitamine B12 dat eigenlijk een bacterie is. Deze B12 haalt je lichaam uit dierlijke producten zoals eieren, melk, yoghurt, kaas, vlees en vis. Ben je vegetariër of veganist, dan ontkom je er bijna niet aan om ook een B-complex supplement ernaast te gebruiken. Kies dan wel voor de complex versie omdat dit meer effect heeft door de goede samenwerking van B-vitaminen.

Kennis van Goede Mindset

Een goede mindset wil zeggen een open mindset om te begrijpen, te leren en te groeien elke dag weer. Blijf zoeken naar kansen om jezelf te verbeteren en om te gaan met tegenslagen want dat zijn de leermomenten om nog beter te worden. Topprestaties leveren in de sales is plezier, pijn en passie. Plezier om het sales vak te leren, pijn bij tegenslagen waardoor je alert blijft om jezelf te verbeteren en ook de pijn opzoeken bij de klant voor een grotere kans. En met passie verkopen inspireer je mensen nog meer. Alle succesvolle mensen hebben eerst tegenslagen gehad om slimmer te worden en al lerende aan de top te komen. En ook als bijna alles goed gaat is het belangrijk een open mindset te houden om alert en scherp te blijven om een leven lang te blijven leren.
Een goede mindset is ook openstaan om oordelen en veroordelen te vermijden. Niets is wat het lijkt en daarom stel je eerst vragen om te checken of je gedachten of mening correct waren of niet. Bovendien voelt de klant meer betrokkenheid als je vragen stelt en ervaart het ook niet als een verkooppraatje. Vind je het niet belangrijk genoeg om vragen te stellen dan is het al helemaal niet belangrijk om te oordelen. Je zet iets vast in je hoofd wat er hoogstwaarschijnlijk niet is en dat kan voor misverstanden en vervelende dingen zorgen. Ook is vragen stellen belangrijk om te weten welke koers je gaat varen in het gesprek.

Zijn er dan ook mensen zonder een goede mindset? Ja dat zijn degenen die een statische mindset, vaste of fixerende mindset hebben. In hun denkwijze gaan ze er niet vanuit dat ze hun hele leven lang blijven leren. Ze willen slim overkomen met wat zij weten en blijven daarom praten en stellen geen vragen want dat komt dom over is hun denkwijze. Jij weet beter want vragen stellen is kennis en kracht om jezelf te ontwikkelen.

Onder klanten tref je ze ook aan en wat je ook vraagt of probeert, ze staan er niet open voor. Dan heb je lef en loslaten nodig met een vorm van ontkopen door in een vroeg stadium al te zeggen dat hij of zij het probleem zelf wel kan oplossen met al haar of zijn kennis. Of wat ook werkt is .........ik hoor het al, u heeft dit -product of dienst- helemaal niet nodig want u heeft tijd genoeg om het allemaal zelf uit te zoeken en ik wens u veel succes hierbij. Na een stilte zegt 50%.....oh ik dacht dat jij dit voor mij ging doen. Je gaat een slag verder dan ontkopen en dit werkt heel goed bij bepaalde mensen.

Kennis van Gerichte Communicatie

Doelgerichte communicatie met jezelf, de ander, je team en de klant is erg belangrijk, gezien ook de vele thema´s die hierbij horen. Denk aan evalueren, luisteren, juiste vragen stellen, doorvragen, in actie zetten, assertief zijn, voorbereiding, regie en spiegelen. Mentaal-emotionele vaardigheden gaat over jouw denken, voelen en doen dus start de communicatie ook bij jezelf. En dat doe je door elke dag te evalueren om jezelf uit je patroongedrag te halen als dit nodig is. Stel jezelf gerichte vragen zoals hoe was mijn dag, wat ging goed en wat kon beter en waarom gaan bepaalde dingen niet zoals ik het wil.

Luisteren naar je stemmetje of intuïtie is heel belangrijk. Je intuïtie is iets anders dan je gevoel. Intuïtie is complexe zaken en mensen weten te doorgronden waarna je weet wat je in moet zetten. Intuïtie krijg je door te leren van je fouten en de belangrijkste kenmerken hiervan op te slaan in je systeem zodat je heel snel herkent en raadpleegt in situaties en bij gedrag van mensen. Je gevoel zit in je buik en is vergelijkbaar met emoties zoals boosheid, angst, bedroefd en pijn. Daarom maak je de beste beslissingen met je hart door jezelf te bevragen aan de hand van gevoel, ratio en intuïtie.




Als je zelfcommunicatie goed beheerst dan communiceer je ook veel makkelijker met collega´s, managers en de klant. Je hebt de vaardigheden je eigen gemaakt bij jezelf en daardoor vertrouwen om het ook bij anderen toe te passen. Je bent assertief op een positieve manier, je houdt de regie over het gesprek en neemt verantwoordelijkheid om tussendoor ook jezelf te spiegelen en eventueel bij te stellen.

Kracht met Inzicht in Patroongedrag



Tijdens de gerichte communicatie heb je al een beetje inzicht gekregen in je eigen patroongedrag. Het is als leider of manager ook van belang dat je inzicht krijgt in het patroongedrag van je teamleden zodat je hen bewust maakt voor eventuele verbetering en versterking. Ook hier geldt dat wat je bij jezelf hebt geoefend nu veel sneller gaat bij je team doordat je ervaring hebt. Hoe je de verbetering en versterking aanpakt lees je verderop bij de interacties.


Ik praat bewust over patroongedrag en niet over uit je comfortzone komen. Want in je comfortzone blijven is voor veel mensen helemaal niet comfortabel maar nog altijd beter dan verandering als je niet weet hoe je iets wilt doen of denkt dat het veel tijd kost. Je patroongedrag komt uit je opvoeding, je omgeving waarin je leeft en hoe je iets hebt aangeleerd en vooral door geen open mindset te hebben. Tijden veranderen en bewust blijven van je gedrag is altijd belangrijk. Ook wat voorheen heeft gewerkt hoeft na verloop van tijd niet meer te werken door veranderende situaties, cultuurverschil, denkwijze of ervaring bij de klant. Of.......omdat jij het zelf niet meer zo nauw neemt uit automatisme of patroongedrag.
Kijk maar weer naar de sport als metafoor. Als je aan de top wilt blijven dan moet je echt uit meerdere vaatjes tappen. Het vergt continu bewustzijn, aandacht en actie om je status waar te maken en te behouden. Daarom is een topper blijven veel moeilijker dan een topper worden. Structureel aan de top heb je met andere aspecten te maken zoals druk van media, fans en personen uit je omgeving die vanalles van je willen en verwachten. Waardoor jij druk legt op jezelf dat weer stress veroorzaakt en stress weer de darmflora uit balans haalt waardoor jij dus ook weer uit balans bent. En dat is als topper in een organisatie precies hetzelfde alleen op veel kleinere schaal.

Kracht met Invloed voor Vertrouwen en Versterking

Invloed uitoefenen doe je ook eerst bij jezelf en dat start met bewustzijn en gerichte communicatie. Invloed uitoefenen start met de volgende drie vragen aan jezelf: 1. Is het niet

onmogelijk, dan is het mogelijk. 2. Heb of kan ik invloed uitoefenen op deze situatie, ja of nee. En 3. Wat doe ik als ik geen invloed kan uitoefenen en waarmee oefen ik invloed uit als dit wel mogelijk is. Het zon-pakket biedt keuzes die bij jou passen.
Welke invloed hanteer je bij jezelf om je in actie te zettten? Daar ga je mee aan de slag zodat je ook vertrouwen krijgt en verantwoordelijkheid neemt om verschillende invloedsaspecten toe te passen bij je team en de klant. Een krachtig voorbeeld voor het uitoefenen van invloed is door zelf een voorbeeld te zijn. Heb je niet gemerkt dat je veel eerder mensen meekrijgt door zelf het voorbeeld te zijn? Mensen volgen je eerder door wat je doet dan door wat je zegt. Zij willen jouw kunst afkijken en bij mensen aan de telefoon krijg je eerder sympathie als ze horen dat je zelf het goede voorbeeld geeft door te luisteren, mee te veren en de juiste vragen te stellen. Goed voorbeeld doet nog steeds volgen, persoonlijk en ook aan de telefoon.


Een ander invloedsaspect is om te begrijpen want achter elk gedrag schuilt een doel. Door te begrijpen wat de reden is kun je makkelijker respect en begrip opbrengen voor de ander. De ander krijgt het gevoel dat je hem of haar begrijpt en dat levert weer sympathie op waardoor degene zich meer openstelt om te leren van jou. Om die ander te helpen ontwikkelen is het belangrijk om eerst die persoon te accepteren op dat moment. Als je gaat oordelen, afwijzen of vergelijken dan gaan de meeste mensen zich verdedigen en dan kun je het wel vergeten. Iemand die zich waardevol en geaccepteerd voelt heeft geen behoefte om zichzelf te verdedigen.
En tot slot beïnvloed je de ander het meest als jezelf flexibel bent. Stel dat je CEO of manager nooit tijd heeft om naar je te luisteren. Houd dan rekening met de intentie van je leider en de situatie waarin dit zich afspeelt, handel hier naar en stem je eigen gedrag hierop af waardoor je de situatie gunstig beïnvloedt. Met andere woorden: stuur je leider een correct vriendelijk mailtje dat je hem graag persoonlijk had gesproken echter door drukte van hem lukt dit jou steeds niet en daarom stel je jouw vraag via de mail. Grote kans dat je een mooi antwoord terugkrijgt of hij komt het je persoonlijk vertellen.

Kwaliteit met Interventies uit Topsport

Hoe ga je doelgericht genieten
Om te presteren heb je altijd doelen en vaardigheden nodig. Je doelen stel je altijd met onderverdeling naar subdoelen en uitdagingen voor acties met aandacht. Op deze manier geniet je er ook van en ervaar je doelen als plezierig. Te simpele doelen geeft onvoldoende uitdaging. Moeilijke doelen dagen niet uit tot actie omdat het te ver ligt van je vaardigheden. Maak zoveel subdoelen als nodig is om de uitdaging met plezier aan te gaan.


Welke aandachtsvorm is nodig voor focus en flow, lef en loslaten
Om in focus en flow te komen heb je eerst de juiste aandacht nodig. Er zijn vier verschillende aandachtsvormen, smal intern en smal extern, breed intern en breed extern. Als we sport als metafoor nemen dan begrijp je wellicht dat een voetbalspits een andere aandachtsvorm heeft dan een middenvelder of verdediger. Iedereen heeft een voorkeur aandachtsvorm en het is zeer handig om in verschillende situaties ook een andere stijl te gebruiken voor het beste resultaat. Vaak wordt aandacht en focus ook door elkaar gebruikt. Aandacht is richten op, concentratie is vastzetten en focus is vasthouden. Als je de juiste vorm te pakken hebt lijkt het of alles vanzelf gaat en zit je in een flow. Je kunt ook te graag willen waardoor het niet lukt. Dan heb je overfocus en is lef en loslaten de manier om weer opnieuw de juiste focus te krijgen.
Wanneer ben je weerbaar
Weerbaarheid of omgaan met situaties zoals druk, stress, afleiding, ongewenst gedrag, tijdgebrek en demotivatie. Iedereen krijgt hier in mindere of meer mate mee te maken en dan is het je eigen vertrouwen en verantwoordelijkheid om hier positief mee om te gaan zodat je jezelf beter voelt en niet boven je macht aan het werk bent. Er wordt ook beter op jou gereageerd want niemand zit te wachten op een karakter vol disbalans. Met gebruik van één of meerdere tools uit het zon-pakket krijg je balans in je leven zodat je ook weer tijd maakt en krijgt voor een privéleven.

Wat zijn je gedachten voor krachten
Gedachten zijn krachten in positieve en negatieve zin. Dat komt omdat je er je aandacht op richt, het vast gaat zetten en vervolgens vasthoudt zoals bij focus. Je hoort vaak zeggen: je moet uitgaan van je eigen kracht en dat is in beginsel ook tenzij je er niet verder mee komt. Weer een metafoor uit de sport en deze keer tennis. Federer en Nadal spelen tegen elkaar en gaan allebei uit van hun eigen kracht waardoor er geen doorbraak is van één van beiden. Dan is het wel een spannende wedstrijd voor de toeschouwer maar zij willen allebei winnen uiteraard. Allebei gaan ze op zoek naar de zwakte bij de ander zodat de kans groter is dat één van beiden er doorheen breekt. Dit doe je als het ware ook bij de klant door hem of haar de juiste vragen te stellen waardoor je op zoek gaat naar het pijnpunt of een breekpunt krijgt.
Waarom gebruik van al je zintuigen belangrijk is
We hebben allemaal vijf zintuigen en sommige mensen hebben er zes. Iedereen heeft de zintuigen zien -inclusief visualisatie-, proeven, horen, ruiken en voelen zoals tasten, aanraken of emoties. Intuïtie is het zesde zintuig en heb ik hier buiten gelaten omdat je er mee aan de slag kunt als je het zon-pakket beheerst. Door gebruik te maken van al je zintuigen in verschillende situaties bespaar je energie en kracht. Zelf praat ik liever niet tijdens het eten omdat ik graag wil proeven en goed wil kauwen voor de spijsvertering. Wandelen in de natuur doe ik graag zonder praten of tetteren zodat ik de natuur op zijn best kan horen, ruiken en voelen. Ik ken voetballers die kunstgras niets vinden omdat zij plastic ruiken in plaats van natuurgras waar ze een boost van krijgen. Rust is heel belangrijk voor ontwikkeling van je zintuigen. Heb je zelf geen rust, dan raken bepaalde zintuigen overbelast. Daarom is het heerlijk om regelmatig de natuur in te gaan en daar andere zintuigen te gebruiken voor rust en energie. Ook je creativiteit wordt dan weer geactiveerd.

Wie heeft welke persoonlijkheid voor teamdynamiek
Tot slot je persoonlijkheid dat in het algemeen betekent datgene wat iemand karaktiseert. Ik ga uit van de wetenschap die een persoonlijkheid omschrijft als een persoon die balans uitstraalt door toepassing van pyschologische aspecten. Persoonlijkheden zijn meestal geen knappe mensen maar mensen die via hun ogen en lichaam kennis, kracht en kwaliteit uitstralen. Persoonlijkheden inspireren en beïnvloeden op een heel natuurlijke manier en durven zich ook krachtig kwetsbaar op te stellen waardoor er ook sympathie is voor hen. Persoonlijkheden zijn natuurlijke leiders en erg gewenst in het management team of sales team. Een persoonlijkheid kun je ook worden. Kijk maar weer naar de sport als metafoor: Sven Kramer is een persoonlijkheid geworden omdat hij precies weet wat hij wil en doet waardoor hij geen angst heeft maar juist vertrouwen uitstraalt met verantwoordelijkheid dat hem sterk maakt.

Wat is jouw reis?

Maak van 2019 een topjaar en start direct