Andalusië

Andalusië is een van de 19 autonome deelstaten helemaal in het zuiden van Spanje. Deze deelstaat telt 8 provincies met de gelijknamige hoofdsteden Cádiz, Huelva, Sevilla, Córdoba, Jaén, Almeria, Granada en Málaga. Zowel de natuur, cultuur als klimaat is hier heel bijzonder.

Om te beginnen met het aangename Middellands zeeklimaat aan de kust met zachte winters en aangename zomers. Maar een half uurtje het binnenland in heb je in de winter veel meer regen dan langs de kust en zomers temperaturen rond de 35 graden. Dan hebben we in de bergen nog het landklimaat met sneeuw in de winter en temperaturen rond de 40 graden in de zomer.

De natuur is bijzonder mooi met meer dan 300 zonnige dagen per jaar. Het is hier een uitzondering als de zon niet schijnt. Ook als het regent laat de zon zich tussendoor regelmatig zien. Want Andalusië is vernoemd naar het Moorse tijdperk met de naam ´El Anda Luz´ oftewel het land van het licht.

De luchten zijn hier vaak helderblauw maar ook oranje ufo wolken of paarse luchten zie je regelmatig. Zoald ook de zonsopkomst en zonsondergang natuurverscijnselen zijn waar je niet op uitgekeken raakt met het blote oog of door de camera.

De heuvels en bergen zijn groen, geel of bruin met tussendoor gezellige witte dorpen en één blauw smurfendorp Júzcar waar een smurfenfilm is opgenomen en daarna blauw is gebleven voor toerisme. Ook vind je kale rotsen en kloven afgewisseld met stuwmeren voor opvang van regenwater voor de watervoorziening in het binnenland en de kust.

De zee is afhankelijk van het zonlicht donkerblauw, middenblauw, azuurblauw of turqoise en soms ook alles van deze kleuren achter elkaar. Adembenemend om naar te kijken en geniet dan ook van mijn appartement met uitzicht op de wonderbaarlijke kleurrijke zee. Vind je het gek dat ik nu praat over grijs/groen Nederland?

Cultuur moet je proeven Zoals ik over de natuur uren kan praten geldt dit ook voor de cultuur. Om te beginnen uiteraard de geweldige tapas die over de hele wereld bekend zijn, Spanjaarden zijn trots op hun land, tradities en familie en daar gaan ze helemaal voor. Maakt niet uit of het een familiefeest is, of een sportwedstrijd is in de sport Hier in het diepe zuiden zijn familietradities erg in trek en worden ook nog heel veel gebeurtenissen van vele eeuwen terug nog steeds gevierd. Voorbeelden hiervan zijn de Feria´s, bevrijding van de Moren of Semana Santa, de processieweek voor Pasen die je absoluut een keer moet hebben meegemaakt qua discipline en kracht op maat van de muziek.

Cultuur is ook twee dagdelen hard werken voor weinig geld met 2 à 3 uur siësta dat met het warme zuidelijke klimaat heeft te maken. Spanjaarden eten in de ochtend heel weinig of rond 12.00 uur wat kleins want rond 14.00 uur begint de siësta tijd en is de grote warme maaltijd. Laat in de middag de bekende tapas en avondeten is pas vanaf 21.00 uur dat gelukkig wel licht verteerbaar is, zo vlak voor het slapen gaan. De ochtend duurt hier tot 14.00 uur, de middag tot 20.00 en de avond tot 02.00 ´s nachts. De klok loopt hier een uur voor en met de zomertijd zelfs twee uur. Voorheen was het hier greenwich time net als in Portugal maar Franco heeft de klok een uur vooruit gezet zodat hij dezelfde tijd had als zijn maatje Hitler. Dit is na de oorlog nooit meer teruggedraaid.

Het laatste cultuur object wat ik hier omschrijf is de prachtige architectuur uit de Romeinse en de Moors/Arabische tijd. De katholieken hebben dit gelukkig in ere bewaard waardoor de Steden Sevilla, Córdoba, Granada, Málaga en Cádiz bekende stedentrips zijn voor toerisme. De laatste stad wordt zelfs Klein Havana genoemd en dat is terecht want ik herken ook plekjes die mij aan Havana in Cuba doen denken. Je komt zintuigen tekort bij al deze prachtige steden.

Links Andalusië


© Getmoreperformance 2018