Weekthema 1. Gezonde energie is super belangrijk
maart 7, 2019
Toon alle

Merk jij al verschil?

2019 is alweer drie weken in volle gang en ik wens je in alle opzichten veel succes dit jaar. Ben jij nog trouw aan je doelen voor dit jaar of heb je ze al in de ijskast gestopt? In beide gevallen is het belangrijk dat je je afvraagt waarom en als je weer opstaat ook hoe.

Twee weken geleden waren verschillende Nederlandse sport teams in Málaga voor een lang trainingsweekend halverwege het sportseizoen. Heerlijk in het zonnetje op het strand trainen en voorbereiden op de tweede helft met uitzicht op resultaat. Ook nu hoorde ik weer -zoals ik ook regelmatig hoor van managers die hier komen- dat het in Andalusië heel anders voelt dan in Nederland. En dan hebben ze het niet over de heerlijke zonnestralen maar over de sfeer en sereniteit die je hier voelt.

En dit is precies een van de belangrijkste redenen waarom ik hier weekendtrainingen geef voor snet omzet met slim leiden op gedrag. Weg uit je vertrouwde omgeving waar je een andere sfeer en cultuur voelt om bewust te worden hoe het ook anders kan met alle kennis, kracht en kwaliteit van prestatiegedrag.

Hoe druk het in Málaga ook weleens kan zijn, je voelt hier altijd een sfeer van rust, gemoedelijkheid, geen gehaast of rennen van mensen. De enige die hier rennen zijn sportieve hardlopers. Wij maken ons niet zo druk om kleinigheden en missen we een trein of metro, dan pakken we de volgende. In algemene zin is werken hier doorwerken en eten is tijd nemen om goed te eten met leuk sociaal contact.

Daarom hebben we ook nog steeds siësta, niet meer om te slapen maar voor een kwalitatieve lunch met familie of collega´s. De lunch of comida is hier uitgebreid en de belangrijkste maaltijd. Wat is de reden dat in Nederland altijd alles met haast moet, waardoor zelden kwaliteit met bovendien een ongezond leven vol stress en afleiding. Ik hoor graag van je als je voordelen ziet in dit gedrag.

Haast hebben in welke vorm dan ook is helemaal niet sneller of kwalitatief. Integendeel, je bewegingen zijn niet vloeiend omdat je obstakels en mensen moet ontwijken waardoor je jezelf in allerlei bochten moet wringen, niet alert bent, dingen vergeet of verliest en uiteindelijk meer tijd kwijt bent en energie verspilt. Dingen één voor één met aandacht doen is veel productiever, kwalitatief, weinig tot geen stress en kost veel minder tijd.

Toen ik nog in Nederland woonde deed ik weleens testjes zoals gehaast met de fiets naar het station, tegen de race van de klok om binnen 5 minuten op het station te zijn. Onderweg alleen maar stagnaties door rode stoplichten en voetgangers die dromerig oversteken. Maar ook fietsers die ik allemaal voorbij wilden en het niet kon door het tegenliggende verkeer. Gevolg was dat ik er bijna 8 minuten over deed en als ik gewoon in een stevig en vloeiend tempo naar het station fietste dan maximaal 5 minuten. Dit verschijnsel zie je ook in het autoverkeer met iedereen voorbij willen en vervolgens gestresst gelijk of later aankomen of in het ergste geval betrokken bij een ongeluk.

In een vloeiende beweging in alle opzichten en situaties doe je met verschillende aandachtsvormen. Voor focus of flow of juist lef en loslaten en deze verschillende aandachtsvormen hebben allemaal één ding gemeen en dat is aandacht in het hier en nu. Wat zijn de voordelen van aandacht in straks, wat is geweest of bij dingen die er niet zijn als dit of als dat........

Planmatig vooruit denken is iets anders dan aandacht in het vooruit. Laat de tijd voor je werken in plaats van dat jij tegen de tijd aan het werken of vechten bent. Neem je eigen gedrag waar voor bewustzijn met versterking waardoor geen druk, stress, afleiding of tijdgebrek.

Comments are closed.