Weekthema 3. Maak jezelf beter weerbaar
maart 19, 2019
Hoe je alle zeilen bijzet na tegenslagen
juni 16, 2019
Toon alle

Weekthema 4. Je zintuigen gebruiken voor coachend prestatiegedrag

Hoe slim is je intuïtie

Het fenomeen intuïtie levert veel voordeel op in je werk als manager en leider en zeker ook in je privéleven. Maar wat is de reden dat er nog zo weinig mensen dit zesde zintuig hebben? Het is zeker geen basis zintuig zoals horen, zien, voelen, ruiken en proeven dat we allemaal in meerdere of mindere mate gebruiken. Intuïtie ontwikkel je door bepaalde dingen heel goed te doen.

Om te beginnen betekent intuïtie letterlijk innerlijk weten. Het wordt vaak omschreven als het onderbuik gevoel, iets te weten zonder er over na te denken. Het is voor velen een onverklaarbaar gevoel, een innerlijke voorspelling of veel ervaring hebben waardoor je iets intuïtief of automatisch doet. Het is allemaal waar en daarom ook een samenkomst van een aantal dingen bij elkaar zoals dat bij flow ook het geval is.

Intuïtie kun je aanduiden als spirituele intelligentie waarbij je zintuigen heel goed zijn ontwikkeld. Door ontwikkeling van je zintuigen op een hoger niveau van bewustzijn heb je het vermogen om patronen te herkennen en situaties en complexe zaken te doorgronden. De belangrijkste basis hiervoor is heel goed waarnemen zonder te oordelen. Ook zeer regelmatig de stilte opzoeken met je hoofd leegmaken en alleen je zintuigen het werk laten doen, is een belangrijke basis voor het verkrijgen van intuïtie.

Als ik ergens moet wachten maak ik van mijn hobby waarnemen een deugd. Zo leer ik snel heel veel van situaties en mensen. Binnen no time leerde ik dat je in Spanje vriendelijk moet blijven met een lach om dingen snel gedaan te krijgen. Denk je hier op je strepen te gaan staan dan lig je onder op de stapel en kan je een nieuwe afspraak maken of weer achteraan in de rij plaats nemen. Neem het systeem eerst waar om het ook in jouw voordeel te laten werken.

Paardrijden is ook waarnemen met alle zintuigen zodat je je paard intuïtief aanvoelt. Zo reed ik een paar weken geleden een paard die veel op mijzelf leek. Hij had ruimte nodig en gaf duidelijk zijn eigen grenzen aan waardoor ik wist wat hij nodig had voor een goede match en een prachtige dag. Paarden zijn energetisch voor jouw natuurlijke spiegel.

Intuïtie heb je in positieve en negatieve zin. Het komt naar boven als iets niet klopt waardoor je op je hoede bent. En het komt ook naar boven bij leuke dingen waardoor het weliswaar geen spontane verrassing meer is maar wel heel leuk om naar uit te kijken. Door regelmatig de stilte op te zoeken en waar te nemen met je zintuigen worden gegevens gedownload in je systeem - gegevens opslaan is geen downloaden. Na veel praktische ervaring herkennen je zintuigen de situatie of gedrag en komt de gedownloade informatie naar de oppervlakte als intuïtie.

Hoe je zintuigen voordeel opleveren

Met het gebruik van meerdere zintuigen ben je altijd in het voordeel. Gebruik je één of twee zintuigen optimaal dan mis je toch nog belangrijke informatie.

Visueel

Stel je bent visueel ingesteld, kijk je dan of zie je ook echt hoofdzaken en details. Bij visualisatie waarin je de dingen denkbeeldig ziet is er ook verschil tussen zien en het je echt zien doen, het waarnemen dus. Waarnemen is super belangrijk voor kracht en kwaliteit, voor het juiste inzicht met interpretatie en voor simpel en snel doorgronden van situaties en mensen.

Oren

Luisteren doe je met twee oren en nog veel mensen praten met twee monden. Er zijn nog steeds vrouwen die praten om het praten en mannen die hun best doen voor het beter weten. Met goed luisteren stem je af op de klant met het stellen van de juiste vragen. Je hoort dan de koopsignalen om verder te komen naar de volgende stap of te ontkopen door het gesprek te beeïndigen. Ontkopen is ook leuk bij betweters die dit niet verwachten en weer vragen stellen waar jij slim mee omgaat.

Geur en smaak

Hoeveel mensen ruiken en proeven wat ze aan het eten zijn? Ga jij af op de reuk en smaak of is reuk alleen voldoende om het vervolgens zonder smaak-aandacht weg te werken? Op deze manier communiceren je hoofd- en buikhersenen niet met elkaar en eet je veel meer dan nodig is. Of misschien gebruik je ruiken en proeven alleen in de figuurlijke zin: ik ruik nattigheid en ik proef dat het niet helemaal lekker zit.

Gevoel

We hebben ook het voelen in de zin van tasten of letterlijk iets vastpakken. En bedoelen vaker het voelen als emotie dat in je tweede hersenen zit, de darmen. Eén ding is zeker, we moeten veel meer naar onze darmen luisteren omdat deze hersenen relevante informatie geven over het soort voedsel dat we eten. Maar ook of we iets met plezier doen of juist met pijn. En we kunnen alles gelukkig sturen met ons brein zodat we het veel gezonder en leuker maken voor onszelf.

Het andere gevoel

Het zesde zintuig is speciaal omdat op de totale populatie weinig mensen dit zintuig bezitten. Ik heb het over intuïtie en dit wordt vaak verward met ons gevoel in de zin van: mijn gevoel zegt……terwijl dit gevoel niet altijd intuïtie is maar impulsief gedrag. Over een paar dagen meer over het fenomeen intuïtie dat je zeker kunt leren om het ook echt te krijgen.

Comments are closed.