Weekthema 2. De 4 aandacht-stijlen naar prestatiegedrag
maart 12, 2019
Weekthema 4. Je zintuigen gebruiken voor coachend prestatiegedrag
maart 26, 2019
Toon alle

Weekthema 3. Maak jezelf beter weerbaar

Maak jezelf beter weerbaar met 3 aanpassingen

Vaak denken ondernemers, managers en leiders dat het veel energie en tijd kost om te leren hoe je beter weerbaar kunt worden. Mentaal-emotioneel weerbaar zijn betekent dat je je goed aan kunt passen aan bijvoorbeeld tegenslagen, stress, angst en afleiding. En dat begint met de volgende drie aanpassingen.

1. Vertrouwen

Om vertrouwen te krijgen is alleen denken dat het goed komt jezelf in de maling nemen. Vertrouwen krijg je als je een manier weet waarvan de kans groot is dat het werkt. Dat kan zijn door ervaring en ook door intuïtie. Om heel snel situaties en gedrag te doorgronden gebruik ik mijn intuïtie. Voor kleine aanpassingen en ook grote veranderingen zet ik de kennis en kracht van mentaal-emotionele vaardigheden in.

2. Veerkracht

Je kunt in een situatie blijven hangen waardoor emoties regelmatig weer omhoog komen. Je kunt een situatie ook letterlijk vermijden waardoor je er regelmatig weer tegenaan loopt. In beide gevallen gaat je mentaal-emotionele spiraal naar beneden. Met het tonen van flexibiliteit en veerkracht laat je zien dat elke mindere situatie is om te zetten in positiviteit. Een situatie zet jou op slot, vast of tegen de muur en alleen jij maakt jezelf weer vrij in je hoofd met creativiteit, mogelijkheden en nieuw gedrag.

3. Verantwoordelijkheid

Om jezelf en je team goed te leiden is verantwoordelijkheid nemen belangrijk. Als je geen verantwoordelijkheid neemt voor jezelf hoe kun je dan verantwoordelijk zijn voor je team. Gevolg is het bekende uitstel- en vermijdingsgedrag. Verantwoordelijkheid durf je te nemen als je versterking voelt met vertrouwen en veerkracht. Waardoor ook veiligheid in vrijheid om het te doen zonder je aan te trekken van wat anderen hiervan vinden.

Weerbaar zijn voor veiligheid in vrijheid met versterking van vertrouwen, veerkracht en verantwoordelijkheid.
Meer weten over de belangrijke mentaal-emotionele vaardigheden in sales

Wanneer ben je weerbaar voor de belangrijke V´s

Hoe vervelend je het misschien ook vindt, weerbaar zijn begint ook bij gezonde energie met eten en bewegen. Omdat gezond en ongezond eten je karakter beïnvloed. Met ongezond voedsel en weinig beweging voel je je veel minder fit, ben je sneller geïrriteerd en heb je minder balans. Dat laatste heeft met je darmflora te maken zoals je hebt gelezen in
weekthema 1. Gezonde energie.

Heb je geen invloed op de situatie? Dan neem je simpel de situatie zoals deze is en ga je werken aan datgene waar je wel invloed op hebt zoals op jezelf. Kijk naar sport als metafoor met veel regen tijdens een wielerronde dat hinderlijk is en waar je geen invloed op hebt. Dan laat je de situatie los en hou je de aandacht intern of bij jezelf om een zo goed mogelijke tijd neer te zetten gezien de situatie. Tenzij je van regen houdt dan heb je de aandacht extern en geniet je van de natte overvloed.

Weerbaar zijn heeft ook te maken met ervaring in zodat je weet hoe je het de volgende keer aan moet pakken waardoor het wel resultaat oplevert. ´Controle´ willen hebben zonder ervaring of niet weten hoe is herkenbaar aan dominantie en niet flexibel zijn.

Situaties vermijden kan ook alleen is dit niet altijd mogelijk en handig. Tenzij je jezelf regelmatig tegen wilt komen waardoor je het moeilijker maakt dan het is. Meestal is het een kwestie van ergens doorheen zodat je ermee om leert gaan, verder komt of je doel weet te bereiken.

Weerbaar zijn voor veiligheid in vrijheid met versterking van vertrouwen, veerkracht en verantwoordelijkheid.
Over een paar dagen meer weerbaarheid of meld je aan voor de

Comments are closed.